Tuesday, March 1, 2011

VM-medaljenes store bakside

På Dagbladets nettsider kan vi i dag igjen lese hvordan profesjonell idrett brøyter seg frem på andres bekostning. Ruter AS (kollektivselskapet for Oslo) går nemlig ut i media og ber folk om å komme sent på jobben, slik at det blir lettere for VM-publikum å komme seg opp i Kollen med t-banen. De opplyser om at publikum vil bli prioritert foran vanlige reisende og at vi "alle må være med på å sørge for at transporten til VM går bra". De viser til at VM preges av dugnadsånd, og at det følgelig er forventet at vi alle klapper i takt.


La meg stille spørsmålet dere muligens allerede ser komme:
Hvorfor skal en gjeng sportsfanatikere prioriteres fremfor oss som skal ut og være produktive på jobb eller skole? At folk velger å jobbe på dagtid er strengt talt det som får hjulene til å gå rundt her i landet. Likevel prioriterer man de som har betalt flere tusen kroner for å få stå i Holmenkollen vinterstid, utkledd som flagg og generelt idioter kun for å se på folk gå i ring på ski. Jeg kan ikke engang forestille meg noe mindre produktivt enn å stå i skogen i minusgrader og ringe i kubjeller mens man bivåner mennesker uten utdannelse bruke enorme mengder energi på å gå 15km omvei til dit de kom fra i utgangspunktet. Og dette skal vi andre lide for? Ja, ikke bare det, men det fremstår som om det er forventet at vi andre gledelig lar oss forulempe i vårt daglige virke, så andre kan være demonstrativt uproduktive hele dagen.

Her er det noe galt! Profesjonell idrett har blitt et kjempemonster som fortærer alt i sin vei. Unge mennesker får hjelp av et massivt støtteaparat til å kaste bort sine mest produktive år på ingenting. Tidvis får de latterlig godt betalt for å være gode i noe som ikke har noen relevans i det daglige, mens vi andre driver landet fremover en millimeter av gangen, for relativt sett luselønn. Både stat og kommune blar gladelig opp så denne uproduktive delen av landets befolkning med gjevne mellomrom kan la seg hylle av titusenvis av mennesker som også velger å ikke være produktive i en uke, formodentlig i solidaritet til de som aldri har gjort et ærlig stykke arbeid hele livet i sitt forsøk på å bli best til å kaste bort kroppsvarme over hele verden. Vi gjør ikke annet enn å blåse solskinn opp i ræva på disse "heltene" våre, og belønningen tilbake er arrogante drittunger (les: Petter Northug), fullstendig kaos i kollektivtrafikken og ski-VM 25 timer i døgnet på TV og nettaviser, utøvere som doper seg i et forsøk på å bli best i noe de åpenbart ikke er best i samt at skattepengene våre blir brukt opp på å bygge landemerker i prisklassen en halv milliard, så noen få personer kan lempe seg utfor en avsats på ski i et land som allerede har flere hoppbakker enn skihoppere.

Det er på tide å ta problemet ved roten: forby profesjonell idrett!
Eller som Per Inge Torkelsen engang sa:
"Gi ungdommen ei flaske alkohol før idretten tar de!"

Saken på db.no: http://www.dagbladet.no/2011/03/01/nyheter/vm_i_holmenkollen/ski-vm_2011/kaos/innenriks/15632246/

1 comment:

  1. På toget til Trondheim: Ekstramelding over høytaleranlegget om stafettgull til Norge. På toget tilbake til Oslo: Velkommen ombord, vi skal ikke ta 5-mila i dag, men vi skal ta 50-mila ned til Oslo.

    ReplyDelete