Monday, January 24, 2011

Masse kritikk av Critical Mass

Det er en ting som må være helt klart før jeg skriver det første ordet på dette. Jeg er syklist, jeg sykler mye, og jeg velger helst sykkel hvis jeg skal et sted. Eller sagt på en annen måte: Hvis jeg skal et sted, håper jeg på at jeg kan sykle dit. Jeg sykler i trafikk, jeg sykler i skateboardparker og jeg sykler i skogen. Jeg har jobbet mange år med sykler, og jeg har til en hver tid flere sykler rundt omkring i leiligheten min. Alikevel kan jeg ikke fordra Critical Mass, og dette er grunnen:


Critical Mass skaper mer gnissninger mellom syklister og bilister gjennom hvordan de velger å kommunisere. Jeg har fortsatt ikke helt fått vite hva hovedbudskapet til Critical Mass er, men har gjennom samtaler med Critical Masserere og vurdering av kommunikasjonen deres, kommet fram til at det har noe å gjøre med forståelse og respekt for syklister i bybildet. Det er vel og bra. Så langt kan jeg være enig.


Jeg var såpass enig at jeg ble med på en Critical Mass, som er en felles sykkeltur gjennom Oslos gater. Sykle rundt og støtte det litt vage budskapet jeg som syklist ikke kunne være uenig i.


Jeg og en annen syklende kompis slang oss på fixiene og dro ned til sentrum. Hvor mange som var der vet jeg ikke, men når vi syklet sammen hadde vi størrelsen til et ganske stort skolekorps. Så syklet vi samlet rundt i Oslo og var til hinder for bilistene bak oss. Det var om å gjøre å sykle sakte. Det var om å gjøre og finne de største veiene i sentrum, og ta opp plass på vegne av syklistene. Det var om å gjøre å irritere traffikantene rundt oss mest mulig. Vi sperret blant annet en vei, hvor det det var sykkelfelt på begge sider. Jeg fikk en dårlig følelse av det. Sykkelen er det mest smidige fremkomstmiddelet i byen, mens nå var det om å gjøre å vise hvor lite fleksible vi kunne være.


Så var det dette vage budskapet til Critical Mass. Med flere års reklameutdannelse bak meg kan enkelt fortelle hvilke budskap vi kom med, og hvilke mottakerer vi traff på vår sykkeltur gjennom byen: Budskapet var «Syklister er sankorn i trafikkens maskineri. Desto flere de blir, desto tregere går maskineriet.» Heldigvis treffer dette budskapet bare de fem stakkars bilene som havner bak oss. Alle andre som ser en bøling syklister trille forbi, vil nok ikke bry seg nevneverdig om det. På samme måte som et fakketog ikke er rørende, med mindre du vet hva faklene er tent for.

No comments:

Post a Comment